2015. december 9., szerda

A Szertartás Foglalási és Nyomon Követő Rendszer áttekintése


Az előforduló rövidítések magyarázata:
AQ = Ancestral Quest
PAF = Personal Ancestral File
CsSzK = Családi Szertartás Kérelem
FT = FamilySearch Family Tree = Family Tree

Képernyők:

Figyeljük meg a FamilySearch menüt az AQ és PAF feljegyzések FamilySearch Family Tree (FT)-vel való összekapcsolási lehetőségével, /elvégezhető/ az adatok szinkronizálása az AQ/PAF és a FT között, és az ősi (családi) vonalak behozatala a FT-ből az AQ/PAF-ba. Benne foglaltatik ezen képernyőkben a képesség, hogy egyesítsük a feljegyzéseket a FT-ben, így előkészítve a FT feljegyzéseket a szertartások duplikáció nélküli benyújtására.

Vegyünk észre két új menüpontot a fenti képen:

Bejelentkezés Segíteni Valaki Másnak”
(Erre a funkcióra értelemszerűen csak akkor van szükségünk, ha valaki más családfájában dolgozunk a FamilySearch-ön.)

Ez lehetővé teszi a Családtörténeti Tanácsadók számára, hogy valaki más egyháztag segítőjeként bejelentkezzenek a FT-re és segítsenek az illetőnek adatokat szinkronizálni és egyesíteni, majd szertartásokat lefoglalni, Családi Szertartás Kérelmeket (CsSzK) készíteni, és nyomon követni a lefoglalt szertartásokat.

Szertartás Foglalási és Nyomon Követő Rendszer”
Ez egy több feladat ellátására alkalmas képernyősorozat, melyet a célból hoztak létre, hogy segítse a felhasználót az elvégzendő szertartások beazonosításában, lefoglalásában, a Családi Szertartás Kérelmek (CsSzK) kinyomtatásában, majd ezen szertartások lefolyását nyomon követni, valamint az AQ/PAF programok adatait naprakészen tartani, amint a szertartások elvégzésre kerülnek. A kártyákat másokra át lehet ruházni, például rokonokra, fiatalok csoportjaira vagy az egyházközségi főpapi csoport vezetőjére, hogy összehangolja a szertartások elvégzését. A szertartások lefoglalása vissza is vonható.

A Segítő funkció:
Használja ezt a képernyőt, hogy segítőként bejelentkezzen!

Az itteni menü emlékeztetni fog minket, hogy segítőként vagyunk itt, és bármikor felfüggeszthetjük e tevékenységet.


A Szertartás Foglalási és Nyomon Követő Rendszer:

Lehetőség van: 
  • Új kötegeket létrehozni a nevekből olyan emberek esetén, akikért szertartást kell elvégezni, és lefoglalni ezeket a szertartásokat.
  • Nyomon követni a kötegeket, hogy lássuk, milyen jól halad az elkészítés, és másokra átruházni a kártyákat.
  • A „Templom Ikonok Megjelenítése/Elrejtése” segítségével a „Családfa” és „Család” nézetben megfigyelhetjük, mely bejegyzéseknél szükséges a templomi munka, vagy elrejthetjük a Templom Ikonokat.
Megjegyzendő, hogy a templomhoz kapcsolódó ikonok rögtön megmutatják, hogy mely nevekért (illetve neveknél) kell még szertartást végezni. Egyszerűen kattintsunk rá egy Templom ikonra, hogy a nevet hozzáadjuk a lefoglalható nevek listájához! Az ikonok mind a Családfa, mind a Család nézetben megjelennek, amennyiben szeretnénk láthatóvá tenni őket.

Templom ikonok:



Szertartások Foglalása/Új Köteg létrehozása (CsSzK) /Részletesen lásd itt!/


Ez a képernyő lehetővé teszi, hogy szertartásokat a templomi munkára lefoglaljunk. / Bővebben lásd itt! / Lehetséges a számunkra:

  • További nevek hozzáadása
Egy másik képernyő révén lehetséges az összes, FT (Family Tree) képernyő segítségével lefoglalt bejegyzés hozzáadása, az összes minősített (Benyújtásra Alkalmas) bejegyzés kiválasztása az AQ/PAF fájlban, vagy használhatjuk az ismert Fejlett Szűrés képernyőt a bejegyzések bármely csoportjának a kiválasztásához. A FT-ből még olyan bejegyzéseket is hozzá lehet adni, amelyek éppen nincsenek a helyi fájlban.
  • A helyi AQ/PAF bejegyzések megtekintése és szerkesztése
  • A helyi bejegyzés összekapcsolása, feltöltése vagy átvizsgálása a neki megfelelő FT bejegyzéssel együtt
Helyi bejegyzéseket nem tudunk szertartások elvégzésére lefoglalni. Csak a FT rendszeren lévő bejegyzések foglalhatóak le. Ha a helyi bejegyzés már össze van kapcsolva a neki megfelelő FT bejegyzéssel, át tudjuk vizsgálni, máskülönben ez a gomb a helyi bejegyzésünk és a megfelelő FT bejegyzés összekapcsolására szolgál, vagy a bejegyzésünk FT-hez való hozzáadására, ha az még nem szerepel a FT rendszerben.
Ha egyszer már a helyi bejegyzés hozzákapcsolódott a FT bejegyzéshez, az AQ be fogja olvasni a hivatalos templomi bejegyzéseket a FT-n megjelölt személyre vonatkozóan és megjeleníti azokat a kódokat a táblázatban, melyek segítségével megtudhatjuk, mely szertartásokat kell még elvégeznünk.
Amikor ezeket átvizsgáljuk, a FT-n lévő szertartásokat letölthetjük a személyes fájlunkba.
  • Egy külön képernyőt használhatunk arra, hogy letöltsünk szertartásokat a FT-ből az AQ vagy PAF fájlba.
  • Az összekapcsolt bejegyzés vizsgálata a FT-n lévő duplikációk tekintetében, így a legkisebbre csökkentjük a duplán elvégzett szertartások számát.
  • Szertartások foglalása, a felelős személyek megváltoztatása, a szertartások foglalásának visszavonása
Ezt a képernyőt lent további magyarázattal egészítjük ki.

  • Egy lefoglalt szertartás kiválasztása, vagy a kiválasztás visszavonása, hogy rajta legyen a CsSzK-n
  • Egy bejegyzés vagy egy bejegyzéscsoport eltávolítása erről a listáról
  • A FT képernyő megtekintése erről a személyről
  • Bármilyen, mindezidáig össze nem kapcsolt helyi bejegyzések csoportként való összekapcsolása a nekik megfelelő FT bejegyzésekkel.
Ez a “Csoport Kapcs.” gomb ugyanazt a képernyőt nyitja meg, amelyről korábban szó volt, amellyel összekapcsolhatjuk (szinkronizálhatjuk) személyek csoportjait. Viszont ahelyett, hogy a Kiválasztás gombbal kijelölnénk egy csoportot a képernyőn, ez felhasználja majd az összes helyi egyént ezen a képernyőn, aki még nincs összekapcsolva. Ez egy gyors módszer arra, hogy hiányzó bejegyzéseket hozzáadjunk a FT-hez, és hogy a helyi bejegyzéseket összekapcsoljuk a nekik megfelelő FT bejegyzésekkel.
  • Az összes, egy CsSzK-n elhelyezhető bejegyzés kiválasztása vagy a kiválasztás visszavonása
Amíg egy lefoglalt bejegyzés kiválasztott, az még nem lesz elhelyezve egy CsSzK-n. Bármennyi bejegyzést kiválaszthatunk akár saját magunk számára, akár egy templom számára, felelősség vállalása mellett. Csak azon bejegyzéseket szabad elhelyeznünk egy CsSzK-n, amelyekért felelősséget vállalunk.
  • CsSzK (Családi Szertartás Kérelem) létrehozása a lefoglalt bejegyzések listájából
Ezt a képernyőt később mutatjuk be további magyarázattal.


Szertartások Foglalása/Foglalás visszavonása

Válasszuk ki bármelyik, vagy akár az összes szertartást, hogy lefoglaljuk. Rendeljük hozzá bármelyik szertartást saját magunkhoz vagy a templomokhoz. Ha egy olyan bejegyzést vizsgálunk át, amely már tartalmaz általunk lefoglalt szertartásokat, visszavonhatjuk ezek foglalását. Minden egyes szertartás esetén visszatérhetünk a későbbiekben erre a képernyőre, hogy megváltoztassuk a felelősökhöz való hozzárendeléseket.
Amikor rákattintunk a “Foglalás” vagy a “Fogl. visszavon” gombra, egy összegzés jelenik meg arról, hogy mi lesz lefoglalva:


Tekintsük át a lefoglalandó szertartások összesítőjét, elfogadva, hogy betartjuk az Egyházi Irányelvek utasításait. Amikor lenyomjuk a “Folytatás” gombot, a szertartások foglalásra kerülnek. A templomokhoz hozzárendelt szertartások azonnal elérhetőek lesznek a templomok számára, a hozzánk rendelt szertartások pedig arra várnak, hogy létrehozzunk egy CsSzK-t.

Megjegyzendő, hogy alapesetben a benyújtás dátuma az AQ/PAF adatbázisunk szertartás mezőibe kerül bármelyik e képernyőről lefoglalt szertartás esetében.

Szertartások Megerősítése a Családi Szerartás Kérelemhez: 
Családi Szertartás Kérelem (CsSzK) létrehozása

A "Szertartások Megerősítése a Családi Szerartás Kérelemhez" képernyő megmutatja, hogy  mely kiválasztott bejegyzéseink adhatóak hozzá egy CsSzK-hoz, valamint hogy mely szertartások kerülnek majd az egyes kártyákra. Ha egy számunkra lefoglalt szertartás nem adható hozzá a CsSzK-hoz, felkiáltó jel lesz látható (“!”), mely jelöli a korlátozást, továbbá egy kísérő szöveg, mely kártyánként elmagyarázza az első ilyen korlátozást.

Amikor rákattintunk a “CsSzK Elkészítés” gombra, a FT létrehozza a CsSzK-t (amely egy PDF dokumentum), ami majd a PDF olvasó programunkban jelenik meg, amely által a CsSzK nyomtathatóvá válik számunkra, és aztán elvihetjük a Szent Templomba, hogy ott a kártyákat kinyomtassák.
Az ehhez a CsSzK-hoz hozzáadott kártyák eltávolításra kerülnek a lefoglalt bejegyzéseink listájából és egy önálló “Köteg” kerül létrehozásra e kártyák számára, melyet így már nyomonkövethetünk és kezelhetünk a “Kötegek Kezelése” funkció segítségével.

(Megjegyzendő, hogy a jelen CsSzK-t tesztkörnyezetben hozták létre a FT-ben, ezért látható a vízjel, amely érvényteleníti ezt a CsSzK-t. Az általunk létrehozott CsSzK-n nem lesz rajta ez a megjelölés.)


Kötegek kezelése

Minden egyes általunk létrehozott (CsSzK) köteg ezen a listán fog megjelenni, akár kétfajta másik különleges “köteggel”. 
  • Mindegyik köteget önmagában, vagy az összes többivel együtt is át tudjuk vizsgálni.
  • Ha a CsSzK még a lemezen található (vagyis ha még nem töröltük le), újból megtekinthetjük és kinyomtathatjuk, ha szükséges.
  • Ha már nincs szükségünk a CsSzK-ra, le lehet törölni a lemezről.
  • A következő két ok valamelyikéből kifolyólag lehet szükséges újraegyeztetni a kötegeket:

> Néhány szertartást a templomok által elvégzendőként foglaltunk le. Ezek számára nem készül CsSzK, de ettől még használhatjuk az Átvizsgálás képernyőt, hogy nyomon kövessük e szertartások haladását és frissítsük a helyi PAF vagy AQ bejegyzéseket, amint a szertartások elvégzésre kerültek. Ilyenkor egy különleges köteg jön létre, melynek neve: “Templom 1”, (Templom 2, stb.) melyben ezeket a szertartásokat nyomon követhetjük, ahogy fent bemutatásra került.
> Másik rendszer haszálatával is lefoglalhatunk szertartásokat, pl. a Family Tree képernyői segítségével. Bármely más rendszer által létrehozott kártyát át tudunk hozni az AQ Köteg Kezelő rendszerébe, hogy a haladását nyomon kövessük. Minden olyan kártya, melyet kinyomtattunk és még nincs(enek) elvégezve /a rajta jelzett szertartások/, egy külön köteghez lesz hozzárendelve.

Vegyük észre, hogy az “Elvégezve” oszlopban az áll, hogy “Átvizsgálás”. Az összes templomi bejegyzés áttanulmányozásához szükséges idő miatt - annak ellenőrzésére, hogy a köteg vajon elkészült-e - javasolja ezen oszlop kezdeti állapota, hogy vizsgáljuk át a köteget. Az átvizsgálás alatt a templomi bejegyzések átolvasásra kerülnek, és ha egy kötegben az összes kártya (összes szertartása) elkészült, akkor az oszlop az “X” megjelöléssel lesz ellátva, miután készen vagyunk a köteg átvizsgálásával. Akkor eltávolíthatjuk a köteget a listából.


Kötegek átvizsgálása


Vizsgáljuk át az összes kártyához tartozó minden információt egy kötegben ezen a képernyőn. Láthatjuk minden egyes szertartás jelenlegi állapotát, ami jelzi, hogy a helyi bejegyzések naprakészek-e, hogy a kártyán lévő összes szertartás elvégzésre került-e, és arról a személyről is információt kapunk , akinek a kártyát adtuk.
*” – Ha a szertartások (állapota) a helyi fájlunkban elavult a (FT-n) általunk lefoglalt szertartások állapotához képest, a szertartás dátuma vagy állapotleírás mellett egy csillag áll. (“*”)
[ ]” – Ha egy szertartás nem lett a kártyára kinyomtatva, akkor is lehet látni a szertartás állapotát, de ha az már lefoglalt, szögletes zárójelek közé kerül, hogy lássuk, nem szerepel a kártyán.
(T)” vagy “(Én)” – A legtöbb kinyomtatott kártya kötegünkön is megjelennek. Az “Én” szó látható a “Felelős fél” oszlopban, ha a magunk számára végeztük a lefoglalást. Ha a “Templom” számára foglaltunk, egy “T” betű látható ebben az oszlopban, amikor átvizsgáljuk a “Templomhoz Hozzárendelt” köteget. Ha bármelyik, az átvizsgálás képernyőn megjelenő szertartás a másik félhez van hozzárendelve, egy “T” betűt vagy az “Én” szót látjuk zárójelben a szertartáshoz kapcsolódó információ mellett, mely azt jelöli, hogy a szertartás a másik félhez van hozzárendelve.
Az “Oszlop Beállítások” csoportban található kis négyzetek kipipálásával előhívhatóak vagy elrejthetőek egyes oszlopok.
Szerkesztés – Több részletet is láthatunk, bizonyos körülmények között a szertartások hozzárendelése újra elvégezhető és a szertartás lefoglalása visszavonható a “Szerkesztés” gomb használatával. Ez a képernyő nagyjából megegyezik a korábban már tárgyalt “Foglalás/Fogl. visszavon” gombbal.
Szertartások – Ez a képernyő lehetővé teszi számunkra a az eljárást a szertartásoknak a FT-ről a helyi feljegyzésünkbe való letöltésével.
Helyi Frissítése – Egyszerűen kattintsunk a “Helyi Frissítése” gombra, hogy frissítsük a helyi bejegyzéseket, hogy láthassuk a jelenlegi állapotokat a templomi rendszerben a képernyőre tekintve. A “Minden Helyit Frissít” gomb a kötegben található összes kártya helyi szertartásait frissíteni fogja.
Eltávolítás – Jellemzően akkor használjuk ezt az opciót, ha el szeretnénk távolítani azokat a kártyákat, melyek szertartásai készen vannak, ha már nem szeretnénk őket a listában látni.
Újranyomtat – Ha egy kártya elveszett vagy megsemmisült (ha mondjuk egy ruha zsebébe került, melyet a mosógépbe tettünk) újra lehet nyomtatni a kártyát.
CsSzK létrehozása – Ha egy vagy több kártya újranyomtatása mellett döntöttünk, új CsSzK-t kell létrehoznunk ezek számára, majd ezután vigyük a CsSzK-t a templomba, hogy a kártyákat ott újra kinyomtassák. Amikor így teszel, a kártyák kikerülnek ebből a kötegből és ezután egy új kötegként lehet őket nyomon követni.

"Kártyabirtokosok" szekció:  (A korábbi verzióhoz képest a megjelenése és használata valamelyest változott, itt a leírás még pontosítást igényelhet.)

- Kártyabirtokos megváltoztatása – A legördülő listából válasszuk ki azt a személyt, akire a kártyát bízzuk, válasszuk ki a kártyát és kattintsunk rá a “Megváltoztat” gombra. (Amikor a kártya felirata kijelölésre került, használjuk az <Alt+C> billentyűket, hogy gyorsan megváltoztassuk a kártya birtokosát minimális egérmozgatással.) Ehhez a listához további kapcsolatokat lehet hozzáadni, ha kiválasztjuk a “Hozzáadás” gombot a képernyőn. Vegyük figyelembe, hogy csak azoknál a kártyáknál lehet a kártyabirtokost megváltoztatni, amelyek ki lettek nyomtatva.

- Valaki birtokában lévő bejegyzések Megtekintése – Alapesetben az “Összes” bejegyzést látni fogjuk a kötegben. Válasszuk ki bármelyik kapcsolatot ebből a legördülő (Kártyabirtokos) listából, hogy csak egy konkrét személyhez hozzárendelt kártyákat lássunk.

Szertartások Frissítése:


Míg a fent leírt “Kötegek Kezelése” eszköznek is vannak bizonyos felhasználásai és előnyei, köztük az egyéni feljegyzések figyelmes átvizsgálása és a szertartáskártya adattárak kezelése, a “Szertartások Frissítése” eszköz ugyanazokat az eredményeket egy gyorsabb formában éri el.

Egyszerűen kiválasztjuk a feljegyzések csoportját, amit be akarunk hozni a templomi rendszerrel való szinkronizálásba azáltal, hogy mindenkit kiválasztunk az egész adatbázisunkban, vagy a Fejlett Szűrési rendszer segítségével a feljegyzéseknek egy kisebb csoportját választjuk ki.

Amikor a “Szertatások Frissítése” gombra kattintunk, az AQ át fog vizsgálni minden kiválasztott bejegyzést a saját fájlunkban, hogy lássuk, hogy ha:
1) a feljegyzés össze van kapcsolva a neki megfelelő feljegyzéssel a FT-ben
2) a fájlunkban lévő feljegyzésből hiányzik bármelyik szertartás.
Amikor ezen feltételek közül mindkettő teljesül, akkor az AQ be fogja olvasni ennek a személynek a templomi bejegyzését, és összehasonlítja azt a saját fájlunkban bejegyzett szertartásokkal. Ha a templomi rendszerben van olyan bejegyzett szertartás, ami hiányzik a mi fájlunkból, az AQ a következő képernyőt fogja mutatni nekünk:


Vegyük észre, hogy mivel ebben az esetben nem kértük az LDS Konfirmációt és a Bevezető Szertartást (az előző képernyőn), így azok most erről a képernyőről hiányoznak. Választhatjuk azt is, hogy tartalmazza őket. 

Megjegyezzük még, hogy bár a saját helyi feljegyzésünkben megvolt a Felruházás dátuma, hiányzott a Keresztelő és a Házastárshoz Pecsételés dátuma. Így az AQ összehasonlította ezt a feljegyzést a templomi feljegyzéssel és úgy találta, hogy a mi bejegyzésünkben hiányzott az információ a templomról.

Az AQ jelölést tett a Keresztelő mellé és javasolta, hogy frissítsük a feljegyzésünket ezzel a keresztelési adattal. Mivel a Felruházási információnak a templomi rendszerben ugyanaz volt a dátuma, de szintén nem volt a templomról információ, az AQ a Felruházás mellé is tett egy jelölést, miközben ajánlotta, hogy frissítsük az adatunkat, hogy megegyezzen azzal, ami a templomi rendszerben van.

Mindazonáltal, a Házastárshoz Pecsételés esetén a bejegyzésünkben már volt némi információ, és mivel az nem tűnt öszeillőnek azzal, ami a templomi rendszerben volt, az AQ nem jelölte meg a dobozt, mivel nem kellett az információt kicserélni a fájlunkban, arra az esetre, ha előnyben részesítjük azt, amit már felvettünk. Felülbírálhatjuk ezt azáltal, hogy megjelöljük a dobozt.

Amikor az AQ talál egy olyan bejegyzést, ami úgy tűnik, hogy elavult a fájlunkban, és előhozza ezt a képernyőt, 4 választásunk van:

1) “Frissítés”: Frissítjük ezt az egy bejegyzést és az AQ tovább vizsgálja a kiválasztott bejegyzéseinket azért a következő bejegyzésért, amit frissíthetünk, és akkor megmutatja nekünk ezt a képernyőt arról a bejegyzésről;
2) “Mind Frissítse”: Frissítjük ezt a bejegyzést, azután (a program) folytatja a vizsgálatot és frissíti az összes hátralévő bejegyzést, amit talál, anélkül, hogy bármilyen további kérdést tenne fel.
3) “Kihagyás”: Kihagyjuk ezt az egy feljegyzést és az AQ tovább folytatja a vizsgálatot;
4) “Mégsem”: Megszüntetjük a vizsgálatot.

Ha a “Mind Frissítse” műveletet választjuk, akkor futtathatunk néhány más feladatot, elmehetünk aludni, vagy csinálhatunk bármi mást, amit szeretnénk abban az időben, amíg az AQ megvizsgálja az adatbázist és egyezteti a templomi rendszer feljegyzéseivel. Lehet, hogy ez csak néhány percet vesz igénybe, ha kis csoportunk van, de sok órát is igénybe vehet, ha nagyon nagy az adatmennyiségünk.

 Amikor ez az eljárás befejeződik, a kiválasztott feljegyzéseink naprakészen összhangban lesznek azzal, ami a templomi rendszerben van.. Ha havonta, vagy hetente egyszer futtatjuk ezt az eljárást, az adatbázisunk a templomi rendszerrel szinkronban fog maradni.

*
Az Ancestral Quest szoftver honlapjáról letölthető angol nyelvű eredeti alapján fordította és a magyar nyelvű használathoz igazította:
Dr. Orosz Árpád és Csányi Gábor

Lásd még:
Szertartások Foglalása/Kötegek Létrehozása 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése